Haavanhoito

Tyypillisimpiä haavoja koirilla ja kissoilla ovat viilto- ja pistohaavat, sekä puremahaavat. Viilto- ja pistohaavoja nähdään eniten tassujen varvasväleissä ja anturoissa, ja puremahaavoja nähdään erityisesti vapaana ulkoilevilla kissoilla. Tapaturmasta johtuva akuutti vamma huomataan useasti nopeasti, mutta esimerkiksi pitkäkarvaisilla koirilla/kissoilla pienemmät haavat saattavat jäädä helposti karvan alle piiloon. Tassuhaavat oireilevat lähes poikkeuksetta kipeän jalan ontumisella tai tassun lisääntyneenä nuolemisena.

Kissoilla nähdään myös jonkin verran itseaiheutettuja haavaumia, kun iho menee rikki kutinasta johtuvan raapimisen seurauksena. Koirilla raapimisesta johtuvia haavaumia nähdään harvemmin.

Puremahaavat

Mikäli lemmikkiäsi on toinen eläin päässyt puremaan siten, että iho on mennyt rikki, ota aina yhteys eläinlääkäriin. Suun bakteerikannan takia puremahaavat tulehtuvat herkästi; eritysesti hampaasta tullut pistohaava umpeutuu nopeasti, ja saattaa aiheuttaa paiseen. Paise voi aiheuttaa myös yleisoireita (kuumeilu, vaisuus, ruokahaluttomuus ym), ja pitkälle edenneissä tapauksissa paiseen hoito saattaa vaatia kirurgiaa.

Haavan hoito

Useasti pienten ja pinnallisten ihohaavojen kohdalla huolellinen puhdistus ja nuolemisen estäminen esimerkiksi kaulurilla on riittävä. Tarvittaessa alueelta voi myös ajaa karvat pois puhdistamisen helpottamiseksi. Syvempien haavojen kanssa hoitona on puhdistus ja tikkaus eläinlääkärissä mahdollisimman nopeasti tapaturman jälkeen. Mikäli tapaturmasta on kulunut yli vuorokausi, vaihtoehtona haavasta riippuen on myös haavan avoin hoito. Tärkeintä molemmissa tapauksissa on haavan puhtaanapito, jotta se ei pääsisi tulehtumaan.

Ensiapupakkauksessa on hyvä olla keittosuolaliuosta, sidetarpeet, liimapinteliä, sekä esim. hunaja- tai pihkavoidetta.

Puhdistus ja hoito 101

  1. Haavan puhdistus keittosuolaliuoksella joko huuhtelemalla tai pyyhkimällä (pyyhkimiseen esim. vanulappu käy hyvin), kunnes näkyvä lika/kuivunut veri ym. on saatu irti. Tämän jälkeen alue tulee kuivata huolellisesti. Tarvittaessa ajele karvat haavan ympäriltä. HUOM! Mikäli haava vuotaa ja sitä ei saada painamalla/painesiteellä kotona muutamassa minuutissa tyrehtymään, ole aina yhteydessä eläinlääkäriin!
  2. Nuolemisen estäminen. Haavan sijainnista riippuen voit käyttää apuna joko kauluria, suojapukua/t-paitaa, tai koirien tossua/tavallista sukkaa. Haavaa on hyvä tarkkailla muutaman päivän ajan, jotta tulehdus saadaan kiinni jo aikaisessa vaiheessa.

Milloin eläinlääkäriin? 

  • Puremahaavat
  • Haava, jossa reunat ovat kaukana toisistaan
  • Silmähaavat
  • Syvät haavat
  • Tulehtunut haava
  • Jos haava ei kotihoidolla lähde paranemaan parissa päivässä
  • Koiran/kissan käytös muuttuu

Tulehtunut haava

Haava-alueen punoitus, kuumotus, kosketusarkuus, haju ja märkäeritteen eritys ovat merkkejä siitä, että haava on päässyt tulehtumaan. Useasti tulehtuneetkin haavat hoituvat paikallishoidolla, mutta joissain tapauksissa on tarve myös suun kautta annettavalle antibioottikuurille (erityisesti mikäli esiintyy myös yleisoireita mm. kuumeilua).